Bli medlem!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Om oss

Halmstad Gymnastikförening är en dynamisk och mångsidig idrottsförening som erbjuder gymnastik i olika former, cheerleading, trix, parkour, gruppass och alla kan gympa från 4 månader upp till 100 år!

Med så många grupper och aktiva blir vi den näst största föreningen i Halmstad.


Verksamheten bedrivs i Halmstad GF Hallen och på olika skolor runt om i Halmstad med ideella insatser och tillsammans säkerställer vi att alla aktiva får en inspirerande och utvecklande upplevelse.


Halmstad Gymnastikförening arbetar för att skapa en inkluderande och positiv miljö där människor i alla åldrar och på alla nivåer kan utöva och glädjas av fysisk aktivitet.

Föreningsinformation


Bildad

1949-09-23

Föreningsnummer

10221-19

Hemsida

www.halmstadgf.se

Bankgiro

5744-8946

Organisationsnummer

849201-1955

 

 

 

 

 

Besöksadress

Pilefeltsgatan 71

302 50 Halmstad 

 

 

Postadress

Bonnagårdsvägen 21

302 92 Halmstad

 

 

Kontakt

halmstadgf@hotmail.com

 

 

 

 

Föreningens Historik

Halmstads Kvinnliga Gymnastikförening har ett anrikt förflutet. Den har funnits i tre olika skepnader!

I december 1898 stiftades den av fröken Greta Höök. Anslutningen var till en början ringa och ekonomin svag, vilket föranledde föreningens upplösning redan efter två år. 1898-1900 hade HKG 12 kvinnliga gymnaster och övningarna bedrevs i Gamla läroverkets gymnastiksal.

 

Ganksa snart därefter rekonstruerades föreningen av systarna Karin och Ola Lundberg. Karin blev ordförande och ledde föreningen till dess nedläggning den 31 oktober 1934.

 

1915 invaldes HKG II i Svenska gymnastikförbundet och 1924 tilldelades föreningen fanskölden i silver.

1930 deltog föreningen med en trupp vid gymnastikfesten i Stockholm och vid detta tillfälle var Iris Manholm tätgymnast.


Tredje gången gillt!

 

Tredje gången föreningen startades var i Nykterhetscaféet, Norre Katts park, den 23 september 1949 på initiativ av gymnatikdirektör Iris Manholm.

Hon hade samma sommar varit på den stora gymnastikfesten "Lingiaden" i Stockholm med en trupp flickor i åldern 14-16 år. Truppen visade svensk skolgymnastik. Här fanns en bra stomme att "bygga vidare" på mot en elitavdelning tillsammans med de redan etablerade elitgymnaster hon var ledare för. dessa tillhörde då den manliga föreningen GF Gymner.

 

Eftersom Iris en gång tillhört den äldre föreningen, föreslog hon att namnet skulle återupptagas. En styrelse på fem personer utlaldes. Iris Manholm, Margit Johansson, Evy Arleving-Algeby, Stina Andersson, Margit Petersson samt Ellen Nilsson. Medlemsavgiften bestämdes till 5 kronor. Övningstiden var tisdagar och fredagar 20.00-21.00 i Fredrikvallsskolans gymnastiksal.

 

Då föreningen startades för tredje gången skulle vi ha ett klubbmärke som visade tillhörigheten. Det förslag som antogs var utformat som en sköld i färgerna blått och vitt med bokstäverna HKG i en sträng snett över.

Uppvisningsdräkten var vit.

Såsmåningom komponerades ett nytt, stiligt märke utvisande en gymnast med en boll och HALMSTADS KVINNLIGA GYMNASTIKFÖRENING som en ram i cirkel runt henne. Detta trycktes direkt på dräkter, t-shirts, väskor m.m. Detta klubbmärket pryder än idag föreningens kläder.


Varför har gymnasten en boll? Jo, Iris Manholm införde bollgymnastiken i elitavdelningen. Det var från den tyska Medau-schule, vars ledare introducerade denna form av rytmisk gymnastik på gymnastikfolkhögskolan Lillsved. Det var även redskapen käglor, tunnband och hopprep till pianomusik. De två sistnämnda användes flitigt av såväl elit- som junioravdelningarna.

Åren 1949-1952 fanns det endast elitavdelning och antalet gymnaster/medlemmar var 50-60 stycken. Hösten 1952 tillkom två junioravdelningar för att tidigt kunna fånga upp duktiga, gymnastikintresserade flickor. Populär ledare för dessa avdelningar blev Margit Petersson.

1954 utökades föreningen med motionsavdelning med Margit Petersson som ledare och 1957 startades på hennes initiativ barnavdelning för flickor och pojkar i åldern 4-6 år.

 

Elitavdelningen leddes av Iris Manholm med Margit Petersson som assistent från och med 1957 och såsmåningom kom Margit att ta över hela ledarskapet. När HKG 1962 tog upp tävlingsgymnastiken igen kunde Margit med sin långa erfarenhet på detta område framgångsrikt utveckla den. Förnämliga toppplaceringar inom ungdoms- junior- och seniormästerskapstävlingar samt i skol-SM uppnåddes.

När föreningen varit igång i några år och visat sig vara en värdig efterträdare till HKG II donerade fröknarna Lundberg den fana med silversköld, som fanns i deras ägo. Överst på stången satt ett HKG-märke i metall.

Sin andra silversköld erhöll föreningen 1974.

1979 den 6 juni mottager Iris Manholm en ny fana på Bastionen i Halmstad. Såväl fansköldarna som det fina HKG-märket finns på den nya fanans stång. Samma år blev vi utsedda till årets idrottsförening av Hallands Idrottsförbund.


Tävlingsgymnastiken

 

Svenska gymnastikförbundet utlyste för första gången SM 1945. Hallands gymnastikförbund var snabba att följa efter och 1946 anordnades DM för första gången. Margit Petersson tog titlarna 1946-48.

När vår förening startade 1949 fanns det ju redan etablerade tävlingsgymnaster, som samma år vid DM placerade sig 1:a, 2:a och 3:a i såväl junior- som seniorklassen. Solveig Ljungberg blev senior-mästarinna.

Våren 1951 blev föreningen inbjuden till en trestadsmatch i Göteborg mellan Borås, Göteborg och Halmstad. Margit Petersson och Solveig Ljungberg var våra representanter. Margit vann individuellt och Halmstad tog lagsegern.

Föreningen vann SM i redskapstrupp 1979 i Katrineholm.

 

Idag finns tävlingsgymnastiken kvar som en stor del i föreningens verksamhet. Vi har lag som tävlar både på nationell och lokal nivå. Framtidins visioner är att kunna ställa upp med ett lag i SM-stegen.

I april 2012
bytte föreningen namn till Halmstad Gymnastikförening, då det gamla namnet inte låg i tiden och vi har även killar som tränar i vår förening.
 
Följ oss
Partners