Bli medlem!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Hantering av akut skada - Halmstad Gymnastikförening
Skador är vanliga inom idrotten och därför ser föreningen det som sin skyldighet att lämna ut grundläggande information vad som skall ske när olyckan väl är framme. Vill man lära sig mer är man välkommen att höra av sig till kansliet för vidare utbildningar inom ämnet.

Vid en akut skada, oavsett vart på kroppen den sker, kommer en blödning att bildas över och runt omkring själva skadan. Blödningen påbörjas redan efter 30 sekunder och under de första minuterna ökar dess storlek som mest. Blödningen kommer sedan, om den förblir obehandlad, fortsätta att växa under 24-48 timmar.


Effekterna av en blödning är bland annat en tryckökning, vilket kommer leda till både ökad smärta och att det uppstår en situation där vävnaden runt om skadan kan få brist på syre, vilket i sin tur leder till att ytterligare vävnadsskada uppstår. En större blödning kommer också att leda till minskad rörlighet, särskilt om skadan skett i närheten av en led, vilket kommer försvåra mobiliseringen efter skadan. En stor blödning kommer alltså att orsaka ökad smärta och förlänga rehabiliteringsperioden. Huvudmålet vid en akut skada är därför att försöka minska blödningens storlek. Ett annat mål vid akut skada är att tillföra akut smärtlindring. För att uppnå de två uppsatta målen ovan brukar man tala om RICE. RICE står för Rest (vila), Ice (kyla), Compression (kompression/tryck) och Elevation (högläge).


VILA (R)

När skadan sker skall aktiviteten avslutas. Detta för att minska blodflödet till skadeområdet. När kroppen vilar går temperaturen ner och det är därför viktigt att hämta en extra tröja eller en filt.


KYLA (I)

Kylans funktion är först och främst till för att smärtlindra. Detta görs lättas med en ispåse som placeras på skadeområdet.


KOMPRESSION/TRYCK (C) - VIKTIGAST!

Den viktigaste delen i ledet är kompression/tryck för att försöka minska en blödning.  Förbandet skall spännas hårt för att minska blodtillförseln till skadeområdet. Efter ca 10-15 min ökar smärtan och då går det bra att linda med ett medelhårt tryck i ca 5 min för att sedan återigen ökar trycket igen. Trycket ska ligga på så mycket som möjligt under de nästföljande 24-48 timmarna. Trycket kan efter hand lättas till ett medelhårt tryck.


Många har svårt för just kompressionsbiten då den orsakar en hel del smärta i ett redan smärtande område och det är därför viktigt att man som ledare verkligen betonar vikten av att man verkligen spänner åt förbandet och att man även kontrollerar så att idrottaren inte lättar på trycket efter någon minut.


HÖGLÄGE (E)

Att placera den skadade delen i högläge syftar till att minska blodflödet till skadeområdet. Högläge innebär att placera den skadade delen minst 50 cm över hjärtat.



Vid skada så kontakta kansliet på 0703-512995.


Här finns även en länk till skadeanmälan ni kan fylla i efter ni har pratat med kansliet 

https://www.svedea.se/media/121496/olycksfall_gymnastikf%C3%B6rbundet_final.pdf

 
Följ oss
Partners